Spola pinket
inkontinensdagen 6 maj
Inkontinensdagen är instiftad av nätverket Kontinet 2013.

Vadå spola pinket?

pink-lady

Inkontinens är ett folkhälsoproblem som man inte botar över en dag. Inte ens en dag som inkontinensdagen. Det finns inte heller något snabbverkande universalmedel som sätter stopp för eländet. Det kräver tid. Det kräver att man tar i. Och att man tjatar och pratar om urinläckage.

Att uppmärksamma inkontinensdagen den 6 maj varje år är ett sätt attbelysa ett problem som drabbar var fjärde kvinna någon gång i livet. Särskilt vanligt är det efter förlossning och i klimakteriet. Men även män drabbas, ofta i samband med förstorad prostata.

För dig som är drabbad kräver det kanske återkommande och dagliga knipövningar. Kanske kräver det att du söker hjälp för dina besvär. Och det vill vi erbjuda på den här webbplatsen. Vi vill vara till hjälp och ett stöd för dig som vill ta tag i ditt inkontinensproblem. Till dig som vill »spola pinket«, nu.

Därför är webben fylld till bredden med alla tänkbara råd och tips för drabbade med olika typer av läckage. Har du problem eller befinner dig i riskzonen? Testa dig själv! Knip-proffset Susan Lanefelt bjuder på sina bästa kniptips: läs, lär och knip. Särskilda tips och knipövningar för dig som är kvinna och särskilt anpassade övningar till dig som är man. Behöver du söka hjälp? Här finns listan på vårdinstanser där du bäst får hjälp. Vi jobbar kontinuerligt med vår Facebooksida, du gillar väl oss där? Här finns vi:
facebook.com/inkontinensdagen >
facebook.com/spolapinket >

Inkontinensdagen den 6 maj anordnades för fjärde året i rad. Bakom inkontinensdagen och uppropet står det oberoende nätverket Kontinet. Uppmaningen är att »spola pinket«, att våga prata om läckageoch att söka hjälp om man har besvär.
– Vi vill öppna upp för samtal om inkontinens och avdramatisera problemet. Vi vill att folk ska våga prata om att de kissar på sig och hjälpa till att göra något åt eländet, säger Hillevi Caris Svensson på Kontinet.

Initiativtagaren Hillevi Caris Svensson vet vad hon pratar om. Hon har själv blivit behandlad för urinläckage, två gånger. Först en injektionsbehandling och sedan en operation, idag är hon helt fri från läckage.
– Det finns möjligheter till ett torrare liv; allt från bra hjälpmedel till effektiva behandlingar mot inkontinens. Med rätt träning kan man också motverka urinläckage, säger Hillevi Caris Svensson.
Inkontinensdagen instiftades 2013 och är en återkommande temadag.Kontinet är Sveriges största inkontinenta nätverk som grundades av Hillevi Caris Svensson för nio år sedan. Nätverkets uppgift är att jobba aktivt mot inkontinens.

Så nu kör vi. Spola pinket. Och glöm inte att knipträna, varje dag.