Spola pinket
inkontinensdagen 6 maj
Inkontinensdagen är instiftad av nätverket Kontinet 2013.

olika_typer_topp
Ingen festblåsa? Vajsing på kisseriet eller påtår i kalsongerna? Kalla det vad du vill men det finns olika benämningar och olika typer av inkontinens. Vilket stämmer bäst överens med dina problem?

Orsaken till inkontinens handlar oftast om försvagade muskler i bäckenbotten. Vältränade bäckenbottenmuskler hjälper till att hålla upp urinblåsan och urinröret. Men när musklerna i bäckenbotten utsätts för påfrestning försvagas de, vilket gör att det blir svårare att hålla tätt.
Det finns förstås olika anledningar till varför muskulaturen i bäckenbotten försvagas, graviditet eller kirurgiska ingrepp kan till exempel påverka. Din ålder kan också ha betydelse. Här är några typer av inkontinens:

 • Ansträngningsinkontinens innebär att man läcker urin när man anstränger sig, trots att man inte känner sig kissnödig. Det kan hända till exempel vid träning, tunga lyft eller hosta.
  Läs mer >
 • Trängningsinkontinens, eller överaktiv blåsa som man också kallar det, är när man helt plötsligt blir väldigt kissnödig och har svårt att hålla sig tills man kommer till en toalett. Man kissar helt enkelt oftare än andra.
  Läs mer >
 • Blandinkontinens innebär att man både har problem vid ansträngning (lyfter, hoppar, joggar, hostar, skrattar, nyser) och att man känner sig kissnödig ofta.
  Läs mer >
 • Analinkontinens innebär att man kontinuerligt läcker avföring, gaser eller har läckage av fuktslem från tarmen.
  Läs mer >
 • Överrinningsinkontinens handlar om att man har en överfylld blåsa som läcker lite nästan hela tiden. Överrinningsinkontinens är vanligast hos män med förändring i prostatan eller urinröret.
  Läs mer >
 • Manliga blåsbesvär vid godartad prostataförstoring. När man blir äldre kan prostatan förstoras, urinröret drar då ihop sig och urinen har svårt att passera. Det kan leda till att du behöver kissa ofta och att det inte känns som att blåsan inte är riktigt tömd, trots att du precis har kissat.
  Läs mer >
 • Andra orsaker till inkontinens kan uppstå när som helst i livet av olika anledningar. Både läkemedel, klimakteriebesvär med torra och tunna slemhinnor, sjukdomar eller skador på hjärna eller ryggmärg, upprepande urinvägsinfektioner eller övervikt kan ibland ge upphov till läckage.
  Läs mer >