Spola pinket
inkontinensdagen 6 maj
Inkontinensdagen är instiftad av nätverket Kontinet 2013.


Uppe på nätterna och letar toalett på dagarna, har någon lite skämtsamt sagt om sina blåsbekymmer. Men det är en ganska bra beskrivning på just blåsbesvär.
Blåsbesvär kan uppkomma när du börjar bli lite äldre och får godartad prostataförstoring (att förstoringen är godartad innebär att man inte har cancer). Prostatakörteln ligger runt urinröret och har till uppgift att bilda transportvätska för spermier. Men med åldern kan prostatakörteln förstoras. Det gör att urinröret trycks ihop och urinen får svårare att passera.
Ungefär varannan man över 60 år och 20 procent av dem över 80 år har prostataförstoring. Drygt hälften av alla män som får godartad prostataförstoring har besvär. Oftast är besvären oförändrade under lång tid men de kan både förbättras och försämras under tiden.

Kännetecken

Du behöver kissa ofta och har svårt att hålla dig. Du behöver gå upp och kissa flera gånger på natten och får läckage ibland för att du inte hinner på toaletten.
Du har svårt med att komma igång med att kissa. Strålen blir också svagare. Du känner att du behöver pressa på för att tömma blåsan helt. Och ändå känns det inte som att blåsan är helt tömd.
Det kan också bli avbrott när du kissar. I värsta fall även totalstopp så att du inte kan kissa alls.

Tips och råd

  • Sök hjälp: om du inte redan har fått hjälp så vänd dig till distriktssköterska, husläkare eller kontinensmottagning.

Läs mer

Kontinet är ett oberoende nätverk mot inkontinens. Där kan du läsa mer om besväret och vad du kan göra åt det.