Spola pinket
inkontinensdagen 6 maj
Inkontinensdagen är instiftad av nätverket Kontinet 2013.

Sätt stopp för urinläckage på inkontinensdagen den 6 maj

Pressmeddelande:

Inkontinens är ett folkhälsoproblem. Många drabbas av urinläckage men få vågar prata om det, än mindre söka hjälp. Det uppmärksammas på inkontinensdagen den 6 maj.

Var fjärde kvinna drabbas av inkontinens någon gång i livet. Särskilt vanligt är det efter förlossning och i klimakteriet. Men även män drabbas, ofta i samband med förstorad prostata.

Våga prata om urinläckage
Inkontinensdagen den 6 maj anordnas för tredje året i rad. Bakom dagen står det oberoende nätverket Kontinet. Uppmaningen är att »spola pinket«, att våga prata om läckage och att söka hjälp om man har besvär.
– Vi vill öppna upp för samtal om inkontinens och avdramatisera problemet. Vi vill att folk ska våga prata om att de kissar på sig och hjälpa till att göra något åt eländet, säger Hillevi Caris Svensson på Kontinet.

Inkontinensdagen är inget att fira
Initiativtagaren Hillevi Caris Svensson vet vad hon pratar om. Hon har själv blivit behandlad för urinläckage, två gånger. Först en injektionsbehandling och sedan en operation, idag är hon helt fri från läckage.
– Inkontinens är egentligen inget att fira utan ett problem som måste bekämpas. Och det går. Det finns möjligheter till ett torrare liv; allt från bra hjälpmedel till effektiva behandlingar mot inkontinens. Med rätt träning kan man också motverka urinläckage. Det ska vi sätta fokus på den 6 maj, säger Hillevi Caris Svensson.

Full rulle på inkontinensdagen den 6 maj
Webben är fylld till bredden med alla tänkbara råd och tips för drabbade med olika typer av läckage. En rad aktiviteter kommer också att genomföras både på webben och i sociala medier. Inkontinensdagen kommer också att synas på stan. I Stockholm kommer de offentliga toaletterna att dekoreras inför dagen med uppmaningen att just »spola pinket«.

Sveriges största inkontinenta nätverk
Inkontinensdagen instiftades 2013 och är en återkommande temadag. Kontinet är Sveriges största inkontinenta nätverk som grundades av Hillevi Caris Svensson för åtta år sedan. Nätverkets uppgift är att jobba aktivt mot inkontinens.

Läs mer om hur Hillevi Caris Svensson själv drabbades och botades >

Comments are closed.