Spola pinket
inkontinensdagen 6 maj
Inkontinensdagen är instiftad av nätverket Kontinet 2013.

Så spolade Hillevi pinket

hille_660

Efter graviditeten började Hillevi Caris Svensson kissa på sig. Det höll på att knäcka hennes relation och påverkade hela hennes sociala liv. I dag använder hon sina erfarenheter för att informera och lära andra om inkontinens.
Foto: Linus Meyer

Ungefär en fjärdedel av alla kvinnor drabbas av inkontinens någon gång i livet. Särskilt vanligt är det efter en förlossning eller i klimakteriet. Men män drabbas också, ofta i samband med förstorad prostata. Trots att det är så vanligt är det få som törs prata om det.
Jag vågade inte ens berätta för min man att jag kissade på mig utan led i det tysta i fyra år. När jag fick hjälp förändrades hela mitt liv, säger Hillevi Caris Svensson.

Urinläckage efter graviditeten
Det var ett halvår efter att hon hade fött barn som problemen började, läckagen som hon trodde skulle gå över av sig självt. Det gjorde de inte. Så fort hon nös, skrattade, dansade, sprang eller tog en rask promenad läckte hon urin. Eller det rann, längs benen. Tidigare hade hon arbetat extra som aerobics-instruktör. Nu kunde hon inte träna alls. Hon hölls sig undan. Varken ville eller vågade träffa folk längre.
Det kändes så skamligt att jag och pinkade på mig. Och jag trodde att jag var ensam om problemet.

Rädd att kissa på sig på jobbet
Oron över att läcka påverkade hela hennes liv. När hon kom tillbaka till jobbet efter graviditeten visste hon inte hur hon skulle klara en hel arbetsdag.
Jag hade alltid två extra par byxor med mig till jobbet. Och jag var noga med att alla mina jeans skulle ha exakt samma färg, så att inte mina kollegor skulle märka om jag bytte om.
Skammen gjorde att också att hon inte köpte ordentliga inkontinensskydd utan använde vanliga trosskydd istället. Eftersom de inte har samma uppsugningsförmåga så kunde det bli femton byten under en arbetsdag.

Förhållandet nära att gå i krasch
Och så där höll det på, i fyra långa år. Hon träffade inte sina vänner så ofta längre och inkontinensproblemen påverkade också förhållandet.
Vårt samliv var obefintligt och det gick så långt att vi var nära att separera. Till slut gick vi i familjeterapi och då berättade jag för första gången. Och min man blev bara glad, han trodde nästan att jag hade träffat en ny man.

Frisk och fri från läckage
Sedan sökte hon hjälp och fick det. Diagnosen var ansträngningsinkontinens och först gjorde hon en injektionsbehandling och några år senare en operation. Idag är hon helt fri från läckage. Hon kan både nysa, skratta och träna utan att vara orolig för att kissa på sig. Men behandlingarna är individuella och beroende på typ av besvär.
Det finns möjlighet till ett torrare liv; allt från bra hjälpmedel till effektiva behandlingar mot inkontinens. Man kan förebygga inkontinens också med rätt träning och knipövningar. Börja med att söka hjälp på vårdcentralen som kan remittera dig vidare till en specialist, tipsar hon.

Arbetar med inkontinensfrågor
Hillevi Caris Svenssons tidigare inkontinensproblem har i dag blivit hennes dagliga arbete. Sedan några år tillbaka driver hon det oberoende nätverket Kontinet och en informationssajt, en kunskapsbank med alla tänkbara tips och råd för de som har inkontinensbesvär. Hon reser över hela landet och föreläser och berättar om inkontinens, hjälpmedel, behandlingar och förebyggande åtgärder.
Min mission är att få människor att sluta skämmas för att de pinkar på sig och istället söka hjälp.

Nya tag mot folkhälsoproblemet
I år har hon tagit nya tag mot folkhälsoproblemet inkontinens genom att instifta den återkommande inkontinensdagen den 6 maj. Inkontinensdagen blev också starten till uppropet »spola pinket« och en ny webb med första hjälpen-tips för drabbade.
Tanken med uppropet »spola pinket« är att avdramatisera problemet. Syftet är att hjälpa, peppa och prata om inkontinens och att bidra till en enklare, lite drägligare och roligare vardag, säger Hillevi Caris Svensson.
Kissnödiga som befinner sig i Stockholm under våren kan också kissa på »spola pinkets« rosadekorerade offentliga toaletter, ett resultat av ett samarbete mellan Stockholms stad och Danfo.

Våga prata om pink i brallan
Till skillnad från förr pratar hon gärna om inkontinens idag. Högt och ljudligt. Pratar i termer som är allt annat än medicinska och kallar sig för »Pink lady« när hon är ute och föreläser.
Vi måste våga prata inkontinens eller om pink i brallan, som jag brukar säga. Inkontinens är nog så trist ändå. Vi måste ha lite roligt också, mitt i allt elände. Så spola pinket nu och knip, varje dag, uppmanar Hillevi Caris Svensson.

Comments are closed.