Spola pinket
inkontinensdagen 6 maj
Inkontinensdagen är instiftad av nätverket Kontinet 2013.

Nyheter och press

Pinkkartan 2017

Inkontinensdagen den 6 maj närmar sig med stormsteg. Vi kniper oss runt Stockholm men behöver inte hålla oss så länge. Runt hela stan är de offentliga toaletterna (tack Danfo för fint samarbete!) pyntade i rosa. Här finns också all nödvändig information om man har problem med läckage.
Inkontinensdagen finns för att påminna oss om att inkontinens är ett folkhälsoproblem, men som går att bota. Så ta tag i problemet; spola pinket! Följ oss på gärna Facebook och häng med oss kring stan, när det kniper.

Håll knipformen i sommar

sandeler_textNu väntar sommar, sol, semester och många lata dagar – härligt! Men ta inte ledigt från knipövningarna. Tänk på att en fjärdedel av alla kvinnor drabbas inkontinens någon gång i livet. Undvik att bli en av dem. Här är några tänkvärda sommartips.

Du kan själv påverka och förebygga inkontinens genom att göra knipövningar som stärker bäckenbotten. Bäckenbotten är som vilken muskel som helst och behöver regelbunden träning, annars blir den slapp. Tänk på det när du ligger där i hängmattan. Och det gäller förstås både kvinnor och män.

Knip varje dag
Gör så här: knip om urinröret som om du skulle stoppa urinstrålen när du kissar. Knip i 3 sekunder och vila sedan lika länge. Upprepa 10–15 gånger. Knip flera gånger varje dag. Knip i bilen på väg genom sommar-Sverige eller i solstolen på Mallis. Det viktiga är att du gör det till en god vana.

Kissa när du är nödig – inte annars
Kom ihåg att aldrig kissa ”för säkerhets skull”, då lurar du bara blåsan. En dålig vana som kan leda till problem med överaktiv blåsa. För män: var god sitt när du kissar, om det är möjligt, då tömmer du blåsan ordentligt.

Stekhett och törstig?
Sluta inte att dricka vatten även om du har problem med blåsan, för lite vatten kan istället irritera och störa blåsan. Men tänk på att alkohol är urindrivande.

Stärkande bad och dryck
Underlivet mår bäst av att byta till torra badkläder efter en simtur, men det vet du säkert redan. Har du problem med urinvägsinfektioner kan du också prova lingondryck som kan ha förebyggande effekt. Eller tranbär som hjälper mot urinvägsbesvär.

Nu blommar det!
Vill du få lite extra fart på blommorna i rabatterna så blanda en del urin och nio delar vatten i vattenkannan. Det är den bästa gödningen för trädgården. Och så enkel.

Semestertider
Som du kanske redan vet är det nätverket Kontinet som står bakom både inkontinensdagen och »spola pinket«. Kontinet tar nu semester och kommer att gå på halvfart under några veckor. Vi ses och hörs igen när hösten börjar närma sig. Då tar vi nya tag med våra inkontinensproblem.

Keep on kniping!

Hälsar

Hillevi Caris Svensson

Kissa kungligt i vår

hille_toaBlir du kissnödig och befinner dig i Stockholm under våren kan du kissa på spola pinkets egna toaletter. De finns strategiskt utplacerade för nödiga från Östra station till Slottsbacken. Och även kungens är pyntad med rosa sits.
– Syftet är att uppmärksamma inkontinens som ett folkhälsoproblem. Men också att ge hopp – det går att stoppa läckage, säger Hillevi Caris Svensson, grundare och initiativtagare till inkontinensdagen den 6 maj och uppropet »spola pinket«.
De dekorerade toaletterna är också ett resultat av ett bra samarbete med Danfo som låter de offentliga toaletterna vara så här fina och rosa från 1 maj till den 30 juni. Så passa på, slå en drill här:

  • Birger Jarlsgatan
  • Kungsträdgården
  • Mynttorget
  • Mariatorget
  • Norr Mälarstrand
  • Nytorget
  • Raul Wallenbergs torg
  • Slottsbacken
  • Östra station

Inkontinens på bästa sändningstid

Premiär för Dr Mikael & Tildes nya program ikväll, måndagen den 18 april klockan 20.00 i Sjuan. Spola pinkets och inkontinensdagens initiativtagare Hillevi Caris Svensson gästar och berättar om sina problem.

hilde_tilde hille_doktorn
Läs mer om programmet >

Sätt stopp för urinläckage på inkontinensdagen den 6 maj

Pressmeddelande:

Inkontinens är ett folkhälsoproblem. Många drabbas av urinläckage men få vågar prata om det, än mindre söka hjälp. Det uppmärksammas på inkontinensdagen den 6 maj.

Var fjärde kvinna drabbas av inkontinens någon gång i livet. Särskilt vanligt är det efter förlossning och i klimakteriet. Men även män drabbas, ofta i samband med förstorad prostata.

Våga prata om urinläckage
Inkontinensdagen den 6 maj anordnas för tredje året i rad. Bakom dagen står det oberoende nätverket Kontinet. Uppmaningen är att »spola pinket«, att våga prata om läckage och att söka hjälp om man har besvär.
– Vi vill öppna upp för samtal om inkontinens och avdramatisera problemet. Vi vill att folk ska våga prata om att de kissar på sig och hjälpa till att göra något åt eländet, säger Hillevi Caris Svensson på Kontinet.

Inkontinensdagen är inget att fira
Initiativtagaren Hillevi Caris Svensson vet vad hon pratar om. Hon har själv blivit behandlad för urinläckage, två gånger. Först en injektionsbehandling och sedan en operation, idag är hon helt fri från läckage.
– Inkontinens är egentligen inget att fira utan ett problem som måste bekämpas. Och det går. Det finns möjligheter till ett torrare liv; allt från bra hjälpmedel till effektiva behandlingar mot inkontinens. Med rätt träning kan man också motverka urinläckage. Det ska vi sätta fokus på den 6 maj, säger Hillevi Caris Svensson.

Full rulle på inkontinensdagen den 6 maj
Webben är fylld till bredden med alla tänkbara råd och tips för drabbade med olika typer av läckage. En rad aktiviteter kommer också att genomföras både på webben och i sociala medier. Inkontinensdagen kommer också att synas på stan. I Stockholm kommer de offentliga toaletterna att dekoreras inför dagen med uppmaningen att just »spola pinket«.

Sveriges största inkontinenta nätverk
Inkontinensdagen instiftades 2013 och är en återkommande temadag. Kontinet är Sveriges största inkontinenta nätverk som grundades av Hillevi Caris Svensson för åtta år sedan. Nätverkets uppgift är att jobba aktivt mot inkontinens.

Läs mer om hur Hillevi Caris Svensson själv drabbades och botades >

Mellan hopp och läckage

hille_expressenNu kan Hillevi Caris Svensson, grundare och initiativtagare till »spola pinket« och inkontinensdagen, hoppa jämfota utan att läcka.

Läs artikeln i Expressen Foto: Cornelia Nordström.

Frågor och svar om tarmbesvär

Lider du av analinkontinens och tarmbesvär och missade frågestunden vi hade på webben? Nu kan du se webbsändningen i repris, då våra experter svarar på tittarnas frågor.

Webbsändning 16 oktober

anal_undersida_spolaHar du problem med tarmen? Nu har du möjlighet att få svar på alla möjliga och omöjliga frågor kring analinkontinens och tarmbesvär. Torsdagen den 16 oktober klockan 16.00–17.00 anordnas webbsändning med chatt.
Under livesändningen är Ann–Chatrin Sonesson och Wilhelm Graf redo att svara på just dina frågor. Ann–Chatrin Sonesson jobbar till vardags som legitimerad sjuksköterska/tarmterapeut och Wilhelm Graf är professor/specialistläkare inom kirurgi, överläkare vid Institutionen för kirurgiska vetenskaper, kolorektalkirurgi. Hillevi Caris Svensson på Kontinet kommer att leda frågestunden.
Du kan antingen logga in via ditt Facebook-konto och ställa frågor och få svar i direkt, där och då. Eller vill du hellre vara anonym kan du mejla dina frågor i förväg.

Meja in dina frågor i förväg till info@kontinet.se om du vill vara anonym.
Webbsändningen med chatt hittar du här när det är dags: http://bambuser.com/channel/spolapinket#

Repris på inkontinensdagens webbsändning

Missade du webbsändningen och svaret på din inkontinensfråga? Här kan du se den igen.

Aino Fianu Jonasson, överläkare inom gynekologi och obstetrik på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, svarar på tittarnas frågor. Hillevi Caris Svensson, Kontinet, leder sändningen.

Inkontinensdagen firades med ett Lanefelt-kniip

Det var många som firade inkontinensdagen, däribland Expressen. Läs artikeln här >

expressen_dump