Spola pinket
inkontinensdagen 6 maj
Inkontinensdagen är instiftad av nätverket Kontinet 2013.

Håll knipformen i sommar

sandeler_textNu väntar sommar, sol, semester och många lata dagar – härligt! Men ta inte ledigt från knipövningarna. Tänk på att en fjärdedel av alla kvinnor drabbas inkontinens någon gång i livet. Undvik att bli en av dem. Här är några tänkvärda sommartips.

Du kan själv påverka och förebygga inkontinens genom att göra knipövningar som stärker bäckenbotten. Bäckenbotten är som vilken muskel som helst och behöver regelbunden träning, annars blir den slapp. Tänk på det när du ligger där i hängmattan. Och det gäller förstås både kvinnor och män.

Knip varje dag
Gör så här: knip om urinröret som om du skulle stoppa urinstrålen när du kissar. Knip i 3 sekunder och vila sedan lika länge. Upprepa 10–15 gånger. Knip flera gånger varje dag. Knip i bilen på väg genom sommar-Sverige eller i solstolen på Mallis. Det viktiga är att du gör det till en god vana.

Kissa när du är nödig – inte annars
Kom ihåg att aldrig kissa ”för säkerhets skull”, då lurar du bara blåsan. En dålig vana som kan leda till problem med överaktiv blåsa. För män: var god sitt när du kissar, om det är möjligt, då tömmer du blåsan ordentligt.

Stekhett och törstig?
Sluta inte att dricka vatten även om du har problem med blåsan, för lite vatten kan istället irritera och störa blåsan. Men tänk på att alkohol är urindrivande.

Stärkande bad och dryck
Underlivet mår bäst av att byta till torra badkläder efter en simtur, men det vet du säkert redan. Har du problem med urinvägsinfektioner kan du också prova lingondryck som kan ha förebyggande effekt. Eller tranbär som hjälper mot urinvägsbesvär.

Nu blommar det!
Vill du få lite extra fart på blommorna i rabatterna så blanda en del urin och nio delar vatten i vattenkannan. Det är den bästa gödningen för trädgården. Och så enkel.

Semestertider
Som du kanske redan vet är det nätverket Kontinet som står bakom både inkontinensdagen och »spola pinket«. Kontinet tar nu semester och kommer att gå på halvfart under några veckor. Vi ses och hörs igen när hösten börjar närma sig. Då tar vi nya tag med våra inkontinensproblem.

Keep on kniping!

Hälsar

Hillevi Caris Svensson

Comments are closed.